over Waslijnen vol verhalen

Vlakbij mijn huis in de Utrechtse Tuinwijk zag ik een tijd terug mooie Arabische kleding aan de waslijn hangen. Omdat ik niet wist wie die kleding droeg, is toen mijn idee voor een zoektocht naar waslijnen vol verhalen ontstaan. Met mijn zoektocht geef ik die was een gezicht en vertellen mensen het verhaal achter hun waslijn.

Als je goed oplet zie je dat waslijnen nog dagelijks overal in Nederland worden gebruikt. Meestal om een hele praktische reden, ook vaak omdat het goed bij iemands leefstijl past. Ondertussen heb ik met mijn zoektocht nu 30 waslijnen vol verhalen over wasmannen, strandwachten, bovenladers en mensen die leven op een zeilschip vastgelegd.

Voor mijn project blijf ik op zoek naar mensen die een waslijn (géén wasrek of droogmolen) dagelijks of wekelijks gebruiken om hun wasgoed te drogen. Het gaat mij vooral om interessante waslijnen, op verrassende plekken en spontane gesprekken met mensen die bij dat wasgoed horen.

Voorbeelden van waslijnen vol verhalen die ik zoek zijn:

  • studenten die een waslijn gebruiken om hun kleding te laten drogen,
  • mensen die hun kleding onder de carport of veranda aan de waslijn te drogen hangen,
  • boswachters die een waslijn gebruiken om hun werkkleding te drogen.

Gebruik jij zelf een waslijn of ken je iemand met zo’n waslijn? Neem even contact met mij op!

Fotoboek en crowdfunding

Het is de bedoeling om van mijn zoektocht een mooi en eigentijds fotoboek te maken. Vol met verrassende waslijnen en boeiende ontmoetingen met mensen die bij dat wasgoed horen. Om de uitgave van mijn fotoboek mogelijk te maken start ik binnenkort een crowdfunding actie. Tot die tijd zijn interessante waslijnen vol verhalen altijd welkom.

Promotie

De nieuwste waslijnen vol verhalen worden regelmatig op www.waslijnenvolverhalen.nl geplaatst en volop gepromoot. Daarnaast kom je mijn verhalen ook op sociale media tegen om meer bekendheid aan mijn zoektocht te geven en daarmee meer interessante waslijnen te vinden. Waslijnen vol verhalen is een project van Wijgert-Jan van As.