over ‘Waslijnen vol verhalen’

Altijd al benieuwd van wie die in de wind wapperende was aan de lijn is? Met dit project geef ik die was een gezicht en vertellen mensen het verhaal achter hun waslijn. Als je goed oplet zie je dat waslijnen nog dagelijks overal in Nederland worden gebruikt. Meestal om een hele praktische reden, ook vaak omdat het goed bij iemands leefstijl past.

Vlakbij mijn huis in de Utrechtse Tuinwijk zag ik een tijd terug mooie Arabische kleding aan de waslijn hangen. Omdat ik niet wist wie die kleding droeg, is toen mijn idee voor dit project ontstaan. Na de start van mijn project waren die mensen helaas al verhuisd. Ondertussen heb ik met mijn zoektocht al 27 waslijnen vol verhalen vastgelegd. Onder meer over wasmannen, strandwachten, bovenladers en mensen die leven op een zeilschip.

Mijn zoektocht wil ik pas na 30 waslijnen vol verhalen staken. Daarom ben ik nog volop op zoek naar mensen die een waslijn (géén wasrek of droogmolen) dagelijks of wekelijks gebruiken om hun wasgoed te drogen. Het gaat mij vooral om interessante waslijnen, op verrassende plekken en spontane gesprekken met mensen die bij dat wasgoed horen.

Voorbeelden van waslijnen vol verhalen die ik zoek zijn:

  • thuiszorgers die hun werkkleding aan de waslijn te drogen hangen,
  • yogi’s die aan de waslijn hun kleding laten drogen,
  • boswachters die een waslijn gebruiken om hun werkkleding te drogen.

Gebruik jij zelf een waslijn of ken je iemand met zo’n waslijn? Neem even contact met mij op!

Fotoboek en expositie

Het is de bedoeling om van mijn zoektocht een mooi en eigentijds fotoboek te maken. Vol met verrassende waslijnen en boeiende ontmoetingen met mensen die bij dat wasgoed horen. En wellicht volgen er ook een aantal exposities naar aanleiding van mijn zoektocht en fotoboek.

Promotie

De nieuwste waslijnen vol verhalen worden regelmatig op www.waslijnenvolverhalen.nl geplaatst en volop gepromoot. Daarnaast kom je mijn foto’s ook op sociale media tegen om meer bekendheid aan mijn zoektocht te geven en daarmee meer interessante waslijnen te vinden.

‘Waslijnen vol verhalen’ is een project van Wijgert-Jan van As.